Recensies

Fietsen langs het Pieterpad, door Ad Snelderwaard

Wandel- en fietsroutes zijn er in de vorm van een rondje en in de vorm van een lijn van A naar B. Ik houd erg van lijnroutes. Je hebt een doel, je gaat ergens naartoe. Natuurlijk, je moet er meer voor reizen, want je moet reizen naar het startpunt of terugreizen vanaf het eindpunt, of, als je niet vanuit huis begint zelfs allebei. Maar zo’n reisje per trein of bus kan ook een leuk onderdeel zijn van de hele tocht.

Het ultieme voorbeeld van een lijnroute is wel het Pieterpad, de mooie wandelroute door Oost Nederland en bijna de langste route die je in Nederland kunt uitzetten. Al ongeveer twintig jaar geleden was een aantal sportieve schrijvers op het idee gekomen om ook een fietsroute te ontwerpen langs hetzelfde traject, vanwege de gegarandeerd mooie route en om een beetje mee te liften met de succesvolle naam natuurlijk. En nu is het tijd voor een update!

Je kunt er tegenwoordig haast niet onderuit: de route volgt grotendeels de knooppunten. Dat is natuurlijk ook het handigst om te volgen voor fietsers. Gelukkig heeft Ad zich niet overal in aan dit keurslijf gehouden: “soms is er van afgeweken om de route extra aantrekkelijk te maken of om omwegen te voorkomen”. Heel goed, want hoe graag je als fietser ook een makkelijk te volgen route wilt fietsen, als je van A naar B gaat, wil je toch een beetje recht op je doel af.

Het is een heel compleet boek. Alles wat er in een fietsrouteboek hoort te staan, staat er in: routebeschrijving, achtergrondinformatie, horeca en overnachtingsadressen langs de route, routekaarten en veel foto’s. Heel leuk zijn de extra’s, zoals de rubrieken “ontmoetingen” en “het mooiste aan dit traject”. Dit soort persoonlijke verhalen voegt echt wat toe aan een boek als dit.

De foto’s zijn gemaakt door Ad zelf en collega fotograaf Robbert Poutsma. Op de foto’s zie je niet alleen landschappen, met op sommige foto’s daarin fietsers; er is ook veel oog voor bouwwerken onderweg en voor (soms grappige) details, van van alles en nog wat. De routekaarten zijn compact en duidelijk. Een goed idee is het om wel de knooppunt nummers langs de route, maar niet het hele knooppunten netwerk op de kaart te zetten; zo blijft de kaart informatief, rustig en overzichtelijk. Al zou weergave van het netwerk wél behulpzaam kunnen zijn op plaatsen waar de route afwijkt van het knooppunten netwerk. Je kunt de kaarten uit het boek scheuren om los voorop je fiets te plaatsen.

Is er dan niets negatiefs aan te merken? Toch wel: het boek is nogal zwaar. Dat komt door de papiersoort en de dikte. Er staat ook zo veel in… waaronder heel veel, heel mooie foto’s.. Tja, dat zijn keuzes. Het relatief zware papier heeft helaas niet geleid tot de meest optimale drukkwaliteit van de foto’s.

Dit is een stevig boek om in je tas te doen! Doe dat als je de route gaat fietsen, want niet alleen is het boek handig onderweg, het geeft ook vele uren kijk – en leesplezier!